Saturday, 1 October 2011

apa korg rasa kalau semua neyh jadi dkad korg ?



ok first skaly ASSALAMUALAIKUM  SALAM 1MALAYSIA emah ucapkan
hari ni emah nak buat entry baru , entry neyh bgy emah sanad sedeh , tapi ttaw la korg cmner kan 
nak kata crita neh rekaan , no , this true ok , benda neyh jadi dkat org terdekat emah 
sedeh gila blew dgaq semua neyh

  lima tahun yang lepas , bermula lah pertemuan yg tak dirancang antara lisa n akif( bukan nama sebenar)
akif dgn muka yg slamber dtg mnx number dkat Lisa , Lisa mmg tak bgy , tpy entah drpd mna tah
akif dpt jugak number lisa , mybe drpd kwn kwn lisa :)
ok , mcm tu lah pertemuan singkat depa mula mula . lepas akif dah dpat nmber lisa too 
apa lgy , hah awex cantik kan lisa neyhfamous satu daerah sbb muka dy lawa
akif pown calling calling lah si lisa yg cun neyh si lisa pown pick up lah number yg tak kenal neyh call
tgok tgok , mak i mamat ensem ari too lah yg call
lisa pown dh ada hati  bila dy tgok akif neyh mula mula 
almaklumlah mamat ensem kan , sape yg tak nak , lepas too depa pown mula lah knal knal
tnya ini itu ini itu ala mcm besa lah , nak tackel awex mula mula . mcm neyh lah cara nya 
pandai akif mngorat , hahah , mkin lama mkin rapat depa neyh . nak kata slalu jumpa , hurm tak la sangat 
tapy depa neyh mmg srasi taw , sama sama cantek , n sama sama hansome :)
semua org bhgia bila tgok depa dua neyh

TAPY mama n papa si lisa neyh tak suka dkat akif , hurm sbb akif neyh dy cuma makenik saja
lisa neyh org yg berada , mama n papa dy ada bisness besaq
oleh kerna itu papa lisa ney pown famous mcm ank dyy jugak , semua org papa lisa kawan 
polis polis dkat daerah too suma nya rapat n knal dy , bila papa lisa taw dy kawan nun akif neyh 
dy pown halo halo polis polis dkat situ , tnya knal tak si akif neyh , mmber2 papa lisa poown ckp 
" hurm budak neyh penah kena tahan sbb racing kad jalan baru hari to "
hah ney lagy satu penghalang perhubungan lisa dgn akif

lepas dapat taw pasal akif , papa pown ckp
" hey lisa papa tanak tgok kau berkawan lgy dgn budak akif neyh "
lisa sedeh sangat bila dgaq semua neyh , tapy dlm diam diam ,
dy contact lagy akif neyh , lisa syg sangat kad akif smpai tak boleh nak lupa akif
dah lama diaorg kwan , msing2 sayang sama sayang , happy sngat aku bila tgok depa dua neyh
mmg srasi gila TALAK lah :) hheheh

Lepas too , tiba tiba papa lisa datang n marah marahh , dy ckp " lisa , akif dah kna tahan dgn polis 
papa takmaw kau conteng arang dkat fmily kita neyh , kau jgn nak pandai pandai jumpa dy lagy
papa tak suka ! " lisa pown apa lgy , hah terkejut beruk lah akif kna tahan . kesian dkat lisa
lisa dah buat kputusan nak jumpa akif dkat balai nak tnya mcm mna semua neyh boleh jadi .
lisa pown pakai pakaian yg laen , tak mcm slalu , gaya dy dah brubah.dy pakai cermin mata hitam n tudung 
lisa takmaw kawan papa dy cam n perasan yg lisa ada kat sito utk jumpa akif

Bila dah smpai dkat balai , lisa cakap dgn akif pkai telefon yg ada dkat sito , tapy kna halang dgn cermin yg ada dkat sito , lisa cakap dgn akif smbil nanges nanges , Ya Allah kesian nya aku dkat lisa
lisa tnya akif , knpa smpai jadi cmnih , akif ckp neyh semua bukan salah dy salah abang dy , farhan .
farhan yg simpan dadah dlam uma depa , tpy knpa dy yg kena . akif ckp kad lisa
 " sayang u jgn nanges mcm ni k ,  i sayang u , u sanggop kan tggu i . u percaya kan ,
bukan i yg smpan brg2 to . i SUMPAH dgn u syang , i tak penah sentuh semua to , mmg i laki yg buas , 
tapy i cuma kaki race je syg , i race pon suma sbb u ,
sbb i nak senang kan u , i tak nak parent u pndang rendah dkat i bila i tak berduet
i buat semua neyh untuk u , i syang u , i tak nak bila kita dating nnty u yg keluarkan duit
i nak guna duitt i bila kluar dgn u . u , i syg u , u trust me kan ? lisa mnanges mkin kuat .
smpai sito ja untuk hari itu . lisa dpat taw yg akif dipindah kan ke penjara laen.
jauh dari negeri yg lisa tggal . hukuman 2tahun penjara tlah dikenakan ke atas akif .
kesian akif n lisa 

dah tiga tahun becinta , tba tba jadi mcm nih plak .  hnya Allah saja lah yg tahu perasaan lisa n akif .
dalam masa dua tahun akif dlm pnjara , ada satu hari neyh , 
lisa tgah jaga kdai papa dy , dtg sorg laki neyh dgn geng2 motor besar , alah moto KAWASAKI too , singgah lah kad kedai lisa , lpas too dy asyik usha lisa ja , last2 msa mmat2 moto neyh nak blah
laki to pown bgy lah card dkat lisa , suruh mcg .

Lisa ambik bisness card too tapy lisa tak contact . lepas 2 hari pertemuan mamat2 moto n lisa uh , 
tba tba laki to call lisa , dy ckp dy laki yg bgy bisness card kad lisa ari too , start pada too dpa pown kawan . mama n papa lisa pown suka dgn laki ni . nma dy iqbal (bukan nma sbnar)
iqbal neyh slalu dtg uma lisa , jumpa parent lisa

Lama kelamaan dpa makin rapat , tpi dlam hati lisa msih tertulis nma akif 
parent iqbal n lisa pown dah stuju nak lgsg kan hri pertunangan antara lisa n iqbal .
lisa trasa sdeyh sngat , tpy oleh sbb parents dy dah stuju , dy pown mengiya kan jelah .

Lisa dah buad kptusan untuk lgsungkan p'tungan dy dgn iqbal sblom akif kluar dari pnjra ,
dy taknak akif sdey bila dy lgsg kan prtunangan dgn iqbal . tarikh pertunangan lisa n iqbal ialah
2bulan sebelum akif kluar dari penjara . Lisa lgsg tak buad persiapan ,
semua parent n cousin2 dy yg siapka tiba tiba dpat satu brita , akif dpat kluar 3bulan awal
dari tarikh yg dtetapkan sbb berkelakauan baik dlm penjara

Lepas kluar penjara , akif pown trus telefon lisa .lisa yg dalam keadaan yg serba salah 
pick up the fone , n ckp dgn akif . lisa berterus terang dgn akif yg dy akan mlangsungkan
pertunangan dgn iqbal sbulan lgy ,akif tersentak , dan mngeluarkan suara yg agak sedeh
dan lama kelamaan bunyi suara nanges yg sayup2 shja .  ya allah kesian nya dkat akif , dy syg sgt dkat lisa smpai nanges2 , lisa pown nanges teresak2 , dy pown terlalu sygkan akif , tetapi apa yg dy boleh buat , dy telah akur dgn perancangan family dy .

tba tba fone lisa yg satu lagy berdering , lisa tgok tertulis nma " MAMA SAYANG "
oh no , mcm mna dy nak agkat fone mama yg dy dlam keadaan teresak2 mnanges
apa pown dy kena angkat jugak . bila dy agkat , mama lisa ckp
" Lisa mama dah tau , akif dah kluar dari penjara kan , kenapa kau mngis , kau ckp telefon dgn dy kan ?
kau jgn ingat mama takk tahu , mama tak suka dy telefon kau ,
mama nak kau patah kan semua sim kau skrang , mama takmaw kau ckp dgn banduan too lgy ,
kau jgn nak malu kan kluarga kita , kau too dah nak jadi TUNANG org tau tak .

Lepas lisa dah habis ckp fone dgn mama , lisa ckp blik dgn akif ,
lisa ckp " akif , i mnx maaf , i mmg dah tak boleh dgn u, parents i dah jodoh kan i dgn org laen ,
i mnx maaf sngat2 kad u ."akif mngis semakin kuat , sedey nya hati lisa
bila dgaq org yg dy syg nanges smpai mcm too skali . akif ckp " u , u engat lgy tak jnjy kita ,
kita dah rncang nak bina sebuah msjid yg indah , yg diterangi pelita yg sgt cntek , kita dah rancang untuk
dapat 2 putri kembar n 2 putra kembar , u dah lupa ke lisa ? kita dah ckp , bila kita kawin nnty
kita nak honeymoon dekat " LONDON " u dah tak engat ke lisa ?

apa perasaan korg klau semua neyh jadi dkat hdop korg ? ok setakat neyh jew perjalanan crita ini ,
sbb stakat ni jew yg aku tahu , yg selanjutnya nnty insyaallah aku akn write lgy ok .
knpa aku stop takat neyh , sbb crita sbnar neyh baru smpai sini .
tak tau lah sama ada lisa n iqbal jadii lgsgkan pertunangan or tak ? kita berserah jelah ok .
mnx mnx lah lisa bhgia , kalau semua neyh jadi kad korg , apa yg korg buad ?
lgsung kan pertungan dgn iqbal or pilih akif ?


No comments:

Post a Comment